Boomverzorger Kristof Stadtfeld geeft tips & trends mee op Nationale Boomplantdag:
“Kies een klimaatboom die bij je tuin past”
Elke tweede zaterdag van november is het Nationale Boomplantdag. De herfst is dan ook het ideale moment om een boom te planten. Geen overbodige luxe, want Vlaanderen is een van de meest bosarme regio’s van Europa. “Terwijl iedereen kan bijdragen aan een groene toekomst en gezondere omgeving. Door een boom in je tuin te planten of, nog belangrijker, bestaande bomen niet te vellen”, vertelt Kristof Stadtfeld die samen met Tuinaannemer.be enkele tips en trends op een rij zet.
Vergeleken met honderd jaar geleden, zijn er vandaag meer bomen in Europa. Verschillende studies* tonen die positieve trend aan… waarop Vlaanderen een uitzondering blijkt. Met 10 à 11% bebossing scoren we beduidend slechter dan het Europees gemiddelde (35 à 40% bebossing). “We planten misschien nog niet genoeg bomen bij, maar we vellen er wel opmerkelijk minder dan vroeger, en dat is een goede zaak”, vertelt boomverzorger Kristof Stadtfeld die ook lesgeeft (groenaanleg en -beheer) aan Campus Connect Sint-Niklaas. Naar aanleiding van Nationale Boomplantdag op 9 november geeft hij advies om een boom zo lang en gezond mogelijk te laten leven. Een tuinaannemer of boomverzorger kan je helpen om de juiste boom te kiezen en deze van de juiste zorg te voorzien.
Pralineer je boom!
De wortels van een boom hebben een belangrijke functie voor de groei en gezondheid. Het najaar leent zich bij uitstek voor de aanplant, omdat de grond dan nog warm en vochtig is en de wortels zich kunnen ontwikkelen voor de winterkou. Stadtfeld: “Er zijn bomen met vlezige wortels – denk aan Pauwlonia of Catalpa – en bomen met blote wortels. Bij vlezige en blote wortels kan je de boom pralineren. Daarvoor meng je de bestaande goede grond met een bodemverbeteraar en water, zodat je een papje krijgt waarin je de wortels kan onderdompelen en ze minder snel uitdrogen. Deze mengeling mag zich goed rond de wortels vestigen en mag even trekken. Een tuinaannemer of boomexpert kan je ook helpen met het plantgat, want hier worden heel wat fouten tegen gemaakt. Idealiter graaf je een plantgat dat 1,5 tot 2 keer zo diep en breed is als de wortelkluit. Het is echt nodig om de wortels genoeg ruimte te geven en ze niet te knellen in een te klein plantgat.”
Voorwaarden van de bodem om te bewortelen:
Planten moeten op een bepaalde diepte kunnen bewortelen. Om dit te kunnen doen, moet de bodem aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals: een goede bodemstructuur (kruimelig of los), voldoende lucht, voldoende vocht, voldoende organische stoffen, voldoende voedingstoffen, de juiste zuurtegraad en een optimale temperatuur. Dit zijn de ideale omstandigheden waar steeds naar gestreefd moet worden.
Kies de juiste (klimaat)boom op de juiste plaats
Redenen genoeg om een boom in je tuin te willen. Het zijn niet alleen blikvangers, ze filteren ook de lucht waardoor ze fijn stof en schadelijke gassen verminderen, en absorberen geluid (handig voor wie dicht bij een autostrade woont). “Maar het belangrijkst voor mij blijft het aangename koel- en schaduweffect dat ze creëren. Precies daarom is het ook slim om een klimaatbestendige ‘toekomstboom’ te kiezen die beter gedijt in ons veranderend klimaat. Durf dus ook je blik te verruimen met een soort uit het Middellands Zeegebied of Centraal-Europa. Deze bomen kunnen gedijen in ons klimaat en kunnen beter tegen extreme hitte, langdurige droogte en wateroverlast.”
Een tuinaannemer kan helpen om de juiste boom te kiezen. Want voor elke soort tuin of standplaats is er een geschikte boomsoort. “Alleen moet je je de vraag stellen: wat wil ik van mijn boom? Wat is het doel? En uiteraard rekening houden met de grootte van je tuin en de groei van een boom. Een te grote boom op de verkeerde plaats is sowieso de meest gemaakte fout. En dat is natuurlijk zonde, want je kan perfect kiezen voor een boom die minder groot uitvalt of een minder brede kruin heeft. De juiste boom op de juiste plaats, daar draait het om.”
Schakel een boomexpert in
Verder ziet Kristof Stadtfeld vandaag toch een tendens naar minder snel een boom vellen. Door bewuste keuze van bomen of goede oplossingen te zoeken (snoeitechnieken) kan er een tendens komen naar minder snel een boom vellen. “We denken er meer over na, en dat is alleen maar positief. Als boomverzorger proberen we altijd alternatieven aan te reiken als een boom niet op de juiste plaats staat. Een aangepaste snoei bijvoorbeeld (uitlichten, uitdunnen, innemen als de boom gezond is), want het is natuurlijk de bedoeling dat een boom zo lang en zo gezond mogelijk leeft. De levensduur van heel wat bomen is simpelweg te kort, dat moeten we proberen te verbeteren. Schakel dus gerust een expert in als je vragen of twijfels hebt. Zo bekijken wij of het nodig is om een boom te verzorgen of te snoeien. Alles hangt af van de huidige omgeving en situatie. Anderzijds vereisen bepaalde soorten net wel specifieke zorg en plantmethodes. Ook als je een boom dicht bij een huis of ondergrondse leidingen wil planten, is deskundig advies nodig om schade te voorkomen en de boom alle ruimte te geven om te kunnen groeien.”
* https://bosplus.be/wp-content/uploads/2023/06/Rapport-Ontbossing-in-Vlaanderen-onze-bossen-op-wandel.pdf; https://foresteurope.org/wp-content/uploads/2016/08/SoEF_2020.pdf
Over tuinaannemer.be
Het Tuinaannemereffect is een campagne van VLAM om de diensten van de tuinaannemer te promoten. Een professionele tuinaannemer weet raad met de talrijke uitdagingen die bij een tuin komen kijken. Bovendien is hij als expert op het gebied van plantenkeuze, watergift en verharding ook de geknipte persoon om advies te geven. Meer info en een overzicht van alle tuinaannemers in je buurt: www.tuinaannemer.be.
Voor meer info
VLAM I Hartwig Moyaert (Promotiemanager Sierteelt) I hartwig.moyaert@vlam.be I +32 470 65 71 76
RCA I Yannick Speelmans I yannick.speelmans@rca.be I +32 497 66 08 86 I www.rcapress.be