Buitenspelen leeft! Al trekt niet elk kind even makkelijk naar buiten…
Tuinaannemer.be deelt slimme tips voor een tuin vol speelplezier
Bij mooi weer spelen vier op de tien Vlaamse kinderen tussen 3 en 12 jaar meer dan 5 uur per week in de tuin. Toch geven drie op de tien ouders aan dat hun kinderen te weinig buitenspelen én dat het soms lastig is om hen te motiveren. Dat blijkt uit een grootschalige enquête bij 1.000 Vlaamse gezinnen met een tuin, uitgevoerd door iVox in opdracht van VLAM. Tuinaannemer.be en tuinarchitect Bert Breugelmans inspireren je graag met slimme én speelse plannen voor een interactieve tuin op maat van het hele gezin. “Durf verder te denken dan een afgebakende hoek met een goal of trampoline, en stel je tuin écht open.”

Meer speeltijd voor de jongsten
Goed nieuws! Zeven op de tien ouders vinden dat hun kinderen voldoende buitenspelen. Vooral jonge kinderen zijn makkelijk naar buiten te krijgen. Bijna de helft van de 3- tot 7-jarigen speelt meer dan 5 uur per week in tuin bij stralend weer. Bij de 10- tot 12-jarigen is dat maar één op de drie. Kinderen zijn vooral actief in de tuin: ze bewegen (voetballen, fietsen) en spelen (schommel, zandbak, spelletjes), zijn creatief bezig (bouwen, knutselen), helpen met tuinklusjes of komen er tot rust (slapen, lezen). Een kwart van de kinderen eet vaak buiten en één op de tien maakt er regelmatig zijn huiswerk.
Schermtijd, geen inspiratie, geen vriendjes in de buurt of ouders die zelf geen buitenmens zijn… het zijn volgens ouders de voornaamste redenen waarom kinderen vaker binnenblijven. En dat terwijl bijna iedereen (99%!) overtuigd is van de positieve effecten van buiten spelen. Ouders vinden dat kinderen zo hun energie kwijt kunnen, hun weerstand versterken, nieuwe dingen leren kennen en de natuur leren respecteren. Buiten spelen stimuleert de creativiteit van de kinderen doordat ze hun fantasie gebruiken en nieuwe spelletjes ontdekken. Het helpt de kinderen ontspannen en vermindert stress, wat bijdraagt aan hun mentale welzijn. Zo kunnen ze zich beter concentreren en zijn ze rustiger. De fysieke activiteit draagt dan weer bij aan een betere conditie, spierontwikkeling en motorische vaardigheden. Het biedt de kinderen ook de kans om met andere kinderen te spelen, wat hun sociale vaardigheden en samenwerking ten goede komt.
Fantasten, bouwers en rustzoekers
Uit het onderzoek blijkt dat jongens in de tuin vooral sportievelingen, bouwers of avonturiers zijn. Meisjes zijn eerder fantasten, sociale vlinders, dierenfluisteraars of rustzoekers. Terwijl jonge kinderen vooral kampen bouwen, modderen of met water spelen, zijn oudere kinderen meer op zoek naar sport, rust of een goed boek in de hangmat.
"Die verschillen tonen net aan hoe waardevol een doordachte tuin kan zijn", zegt tuinarchitect Bert Breugelmans. "Een tuin met hoekjes om te ontdekken, plekjes om te bouwen én ruimte om tot rust te komen. Daar begint het bij." Als speelexpert krijgt hij vaak de vraag naar een kindvriendelijke tuin. “Ouders denken dan meestal aan een afgebakende plek in de tuin, een hoekje met een speeltoren of zandbak. Daar is niets mis mee, maar er schuilt naar mijn gevoel te weinig speelwaarde en uitdaging in. Ik vat graag de hele tuin op als speeltuin. Denk aan leuke verstopplekken, stapstammen of zwerfkeien door de borders, een waaier van natuurlijke kleuren of allerhande friemelbeesten die doen wroeten, voelen, proeven... Een kindvriendelijke tuin moet je uitnodigen om op ontdekking te gaan en verwonderd te zijn over de natuur.”
1 op de 3 denkt eraan om de tuin speelser te maken
Opvallend: één op de drie ouders plant de komende twee jaar aanpassingen om de tuin kindvriendelijker te maken. Vier op de tien geven aan dat ze de hulp van een professionele tuinaannemer zouden overwegen om hun tuin nog meer geschikt te maken om buiten te spelen. De tuinaannemer kan mee nadenken over veiligheid, speelwaarde en beleving, zonder in te boeten aan rust of stijl.
Breugelmans: “Verwijder niet meteen alles wat er staat. Een oude boom of struik kan dé basis zijn voor een schommel, een snoepbosje of een insectenhotel. Een tuinaannemer helpt je inschatten wat kan blijven en wat weg kan. Ook kan hij je tuin verdelen in avontuurlijke zones of je tuin laten meegroeien met je kind. Durf ook los te laten. Een tuin hoeft niet perfect gemaaid of strak afgelijnd te zijn. Inheemse bloemen, wilde hoekjes en wat ‘rommel’ maken het net leuk. Zo wordt je tuin een plek voor verwondering.”
Over tuinaannemer.be
Het Tuinaannemereffect is een campagne van VLAM om de diensten van de tuinaannemer te promoten. Een professionele tuinaannemer weet raad met de talrijke uitdagingen die bij een tuin komen kijken. Bovendien is hij als expert op het gebied van plantenkeuze, watergift en verharding ook de geknipte persoon om advies te geven. Meer info en een overzicht van alle tuinaannemers in je buurt: www.tuinaannemer.be.
Voor meer info
VLAM I Hartwig Moyaert (Promotiemanager Sierteelt) I hartwig.moyaert@vlam.be I +32 470 65 71 76
RCA I Yannick Speelmans I yannick.speelmans@rca.be I +32 497 66 08 86 I www.rcapress.be