FoodLover Stefanie Baert proeft van ecologische tuin
Tuinaannemer.be reikt inspiratie aan om kleine (moes)tuin duurzaam in te richten
Na 18 jaar ruilde Stefanie Baert (Foodloveblog) haar huis in hartje Gent voor een plek buiten het centrum. Een rustige plek… mét een tuin die helemaal is afgestemd op haar passie: lekker koken en anderen inspireren met gezonde ideeën. “Ik wilde graag een eetbare tuin, voor mezelf én voor de beestjes in de natuur.” Via Tuinaannemer.be kwam ze in contact met Jona Van Laer van Tuinjan in Gent, die vanuit een ecologisch perspectief duurzame totaalconcepten aanlegt. Ook in een tuin van 10 bij 20 meter!
Stefanie Baert: “We hebben lang in het centrum van Gent gewoond, in een semigroene omgeving. Prachtig, maar er was één grote frustratie: geen tuin. En op het kleine koertje in de schaduw wilde niets groeien, zelfs geen kruiden, waardoor ik altijd moest terugvallen op potjes uit de supermarkt met bieslook of basilicum die na een paar dagen verleppen. Toen mijn vriend en ik verhuisden, wilde ik dan ook werk maken van mijn droom: eigen groenten en kruiden telen om te kunnen gebruiken in mijn gerechten.”
Via Tuinaannemer.be kwam Stefanie terecht bij Jona Van Laer in Gent, gespecialiseerd in ecologisch tuinieren. “Het klikte meteen: zijn totaalconcepten vanuit een duurzaam perspectief en mijn ideeën van een eetbare tuin (lacht). Omdat we dit huis huren, wilde ik voor een zachte aanpak gaan. Het resultaat is buiten verwachtingen: onze tuin van 10 bij 20 meter heeft een moestuin, een boom, gazon, bloemenweide met eetbare bloemen en plantenborder met kruiden. Ik koos ervoor om de groenten, planten en kruiden op verschillende plaatsen in de tuin te kweken. Wil ik iets moois zien of iets lekkers klaarmaken, dan stap ik gewoon de tuin in. Dan wandel ik een rondje en kom ik verschillende zaken tegen die ik kan verwerken in een heerlijk gerecht. Za-lig!”
“Onze tuinaannemer overtuigde me ook dat ik geen grote moestuin nodig heb. Op een kleine oppervlakte kan je al heel wat telen! Meer inspiratie én minder voedselverspilling, want je bent echt begaan met wat je zelf kweekt. Zo groeide de rucola erg goed, en heb ik er rucolapesto van gemaakt. Het loof van wortelen kan je dan weer in een dipsaus of soep verwerken. En niets zo fijn natuurlijk als wat salie of radijzen aan vrienden en familie mee te geven. Het geeft een goed gevoel om gezond en duurzaam bezig te zijn.”
Tips voor een ecologische (moes)tuin
• Omarm inheemse soorten
Tuinaannemer Jona Van Laer: “Een duurzame aanpak vertrekt natuurlijk vanuit inheemse soorten. Dat betekent niet dat er geen enkele uitheemse plant in een ecologische tuin kan staan. Maar als je weinig ruimte hebt en graag een boom wilt, dan zou ik sowieso een inheemse aanraden. Hier werd het een kornoelje, ook al omdat die vruchten draagt waar veel vogels dol op zijn.”
• Werk de hoogte in
Stefanie Baert: “Onze tuinaannemer raadde ons aan om niet in volle grond te werken – we hebben een slecht doorlaatbare bodem – maar met verhoogde moestuinbakken. Ik had eerlijk gezegd wat mislukking verwacht, maar de planten doen het supergoed! Palmkool, boterboontjes, paksoi, selder, snackkomkommer, rucola, Romeinse sla… je kan zaaien wat je graag eet, in kleine porties, zo voorkom je voedselverspilling. Pluksla is bijvoorbeeld heel handig, ga ik volgend jaar proberen. Ook kregen we de tip om in de hoogte te werken voor groenten die veel grondoppervlakte innemen. Zo hebben we twee grote klimrekken in onze moestuin staan die courgettes en erwtjes omhoog laten groeien.”
• Ga voor een creatieve plantenborder
Jona Van Laer: “Heel wat mensen denken dat duurzaam en praktisch niet samengaan, maar niets is minder waar! Als tuinaannemer is het heerlijk om inspiratie aan te reiken en samen creatieve groene ideeën te zien ontstaan. Zo legden we een plantenborder aan met een combinatie van eetbare planten – daslook, kervel… – en siergrassen die in de herst en winter ook nog mooi ogen. De border sluit aan op het terras, wat heel handig is als je snel kruiden wilt plukken én voor een natuurlijk uitzicht zorgt als je binnen zit. De border hielden we vrij strak, als contrast met de organische bloemenweide achteraan de tuin, waar de natuur haar gang kan gaan.”
• Trek gelukzalig gezoem aan
Stefanie Baert: “Ik kan elke natuurliefhebber een insectenhotel in de tuin aanbevelen! Vanaf dag één wisten de bijen het huisje te vinden. In onze bloemenweide staan heel wat kleurrijke bloemen, wat leuk is om naar te kijken, maar ook heel wat eetbare bloemen: kamille, korenbloem, Oost-Indische kers… Al zit ik wel met een dilemma (lacht): verwerk ik ze in gerechten of laat ik ze voor de bijen... Voorlopig hou ik het bij dat laatste, ze hebben ze precies meer nodig.”
Over tuinaannemer.be
Het Tuinaannemereffect is een campagne van VLAM om de diensten van de tuinaannemer te promoten. Een professionele tuinaannemer weet raad met de talrijke uitdagingen die bij een tuin komen kijken. Bovendien is hij als expert op het gebied van plantenkeuze, watergift en verharding ook de geknipte persoon om advies te geven. Meer info en een overzicht van alle tuinaannemers in je buurt: www.tuinaannemer.be.
Voor meer info
VLAM I Hartwig Moyaert (Promotiemanager Sierteelt) I hartwig.moyaert@vlam.be I +32 470 65 71 76
RCA I Yannick Speelmans I yannick.speelmans@rca.be I +32 497 66 08 86 I www.rcapress.be