In de ban van bomen

Tuinaannemer.be deelt onmisbare weetjes voor het snoeiseizoen van start gaat

Snoeien is meer dan gewoon alle takken zo kort mogelijk zetten... Dat weten ze als geen ander bij De Beer & De Vos Boomverzorging. Tuinaannemer.be legde zijn oor te luister bij deze beestige boomkenners en deelt vijf onmisbare inzichten nu het snoeiseizoen voor de deur staat. “Want op het einde van de dag willen we allemaal hetzelfde: een boom in topconditie. Een boom die zich goed voelt en dat ook uitstraalt, van de stam tot de ontluikende blaadjes”, zegt Niels Arnauts, een van de drijvende krachten achter het team gediplomeerde European Tree Workers en Tree Technicians.

©De Beer & De Vos
©De Beer & De Vos

Snoei in het groeiseizoen

Niels Arnauts: “Het idee dat je in de winter moet snoeien, is vandaag wel achterhaald. In de winter doen bomen niks, dan liggen ze stil. Daarom snoeien we in het groeiseizoen, in de zomer, wanneer de boom zich actief kan verdedigen tegen schimmels en houtborende insecten. Dat geldt zeker voor bomen die kunnen bloeden, waar sappen uit de boom stromen na snoei: esdoorn, berk, haagbeuk… Een uitzondering zijn bomen die je snoeit voor zoveel mogelijk nieuw schot, zoals knotwilgen – dat doe je best wel in de winter. Nu, nog erger dan goed snoeien in het foute seizoen, is fout snoeien in het goede seizoen. Dan is de impact vaak fataal. Wie graag bomen ziet maar er weinig van kent, schakelt best een boomverzorger of gespecialiseerde tuinaannemer in. Die komt een kijkje nemen, vertelt jou wat de beste aanpak is en maakt een inschatting van de werken – zo weet je precies waar je aan toe bent.”

Snoei om een boom veilig oud te laten worden

“‘Kort ‘m maar helemaal in!’ Dat moeten we helaas nog vaak horen… Klanten die hun boom laten snoeien, willen graag veel takken op de grond zien liggen. Maar het is oké om soms niet of nauwelijks te zien dat je boom gesnoeid is. Als boomverzorgers hebben we een duidelijke visie: we willen bomen, op een veilige manier, zo oud mogelijk laten worden. En dat lukt niet als je drie vierde van de kroon eraf haalt… Snoeien is meer dan gewoon alle takken zo kort mogelijk zetten. Goed snoeien is de juiste takken eruit kiezen, de natuurlijke boomvorm respecteren én het juiste bladvolume – want bladeren zijn de energiebron van een boom.” ​

Pas op met… buren en zonnepanelen

Niet elke boom moet per definitie gesnoeid worden en je snoeit niet per se om een boom klein te houden. We grijpen vooral in bij dood hout, takken die slecht aangehecht zijn of die te zwaar zijn… Ook voeren we vaak een ‘begeleidingssnoei’ uit om een takvrije stam te krijgen tot een bepaalde hoogte. Dat kan zowel een esthetische als duurzame keuze zijn voor een betere groei, als een oplossing voor meer veiligheid of minder conflict. Want bij de meeste ‘boomproblemen’ in Vlaamse tuinen komen toch buren of zonnepanelen kijken. Het is een hele uitdaging om waardevolle bomen gezond groot te laten worden in een verkaveld en verstedelijkt gebied.”

“Je mag niet vergeten dat het belangrijkste deel van een boom ondergronds zit: de wortels. Een goede snoei is belangrijk, maar geen verharding rond een boom is nog belangrijker! Heb je een volwassen boom in je tuin, leg er dan geen klinkerpad of oprit langs. Idealiter hou je de natuurlijke kringloop open, want elke boom is een machine die zichzelf voedt: de bladeren vallen op de grond, worden in de bodem afgebroken tot voeding en vervolgens opnieuw opgenomen door de boom.”

Plant (populaire) bomen slim in

“Mensen investeren vandaag sneller in groen, die trend zien we duidelijk bij zowel particulieren als openbare besturen. En binnen de aanleg van tuinen zijn ook bomen steeds populairder, om schaduw te creëren, rust te geven… Dat is natuurlijk goed nieuws, want naast hun sierfunctie hebben bomen een maatschappelijke functie door zuurstof aan te maken en CO2 op te vangen en op te slaan. Eén blik op Pinterest leert je dat meerstammige bomen populair zijn, denk aan een valse christusdoorn of honingboom. Dat zijn natuurlijk ook mooie en nuttige bomen, maar ze worden wel 15 tot 20 meter groot. Als je een buitenruimte hebt van tien bij tien meter, dan plant je er best maar één aan in plaats van drie. De meeste mensen onderschatten hoe groot een boom kan worden… Wij werken veel samen met tuinaannemers en tuinarchitecten en adviseren hen altijd om het ‘bomenrondje’ op het plan te tekenen in functie van de maximumgrootte. Zo krijg je veel beter zicht op de ruimte die de boom op termijn zal innemen en voorkom je problemen met buren en zonnepanelen (lacht). Een boomverzorger of gespecialiseerde tuinaannemer kan je helpen bij het type boom en een correcte aanplant op een interessante standplaats.”

Grote bomen zijn niet gevaarlijk!

“Elke boom wordt groot en dat is oké. Het is een misverstand dat grote bomen per definitie gevaarlijk zijn. Als je een omgevallen boom ziet, dan was dat – voor een professional – in 99% van de gevallen te voorspellen. Vaak ligt er zelfs een menselijke oorzaak aan de basis: er is een gracht rond de boom aangelegd, er zijn wortels weggezaagd of er is veel te enthousiast gesnoeid… Jaren later komen dan de problemen naar boven. En net daar kan een vakkundige tuinaannemer of boomverzorger het verschil maken om bomen gezond te houden en goed te beheren. Maar tijdig ingrijpen – of zelfs preventief werken – is nodig, want als een boom veel schade heeft opgelopen, kan je ‘m vaak niet meer redden. In die zin kan een ‘boomeffectanalyse’ ook nuttig zijn: een expert brengt in kaart welke bomen er in je tuin staan, hoe hun toestand is en waarop je moet letten in de toekomst.”

 

Over tuinaannemer.be

Het Tuinaannemereffect is een campagne van VLAM om de diensten van de tuinaannemer te promoten. Een professionele tuinaannemer weet raad met de talrijke uitdagingen die bij een tuin komen kijken. Bovendien is hij als expert op het gebied van plantenkeuze, watergift en verharding ook de geknipte persoon om advies te geven. Meer info en een overzicht van alle tuinaannemers in je buurt: www.tuinaannemer.be.

Voor meer info

VLAM I Jade Van Gijsegem (Projectmedewerker) I jade.vangijsegem@vlam.be I +32 479 29 72 04

RCA I Yannick Speelmans I yannick.speelmans@rca.be I +32 497 66 08 86 I www.rcapress.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.