Van kleine buitenruimte naar grootse natuurbeleving

Tuinaannemer.be inspireert je om ‘verloren hoeken’ slim & groen in te richten

Een ingesloten stadskoertje, een kaal balkon, een kleine voortuin of onbenut stuk dak… Verloren plekken genoeg om in te richten en meer van het buitenleven te genieten, vindt tuinaannemer Johan de Temmerman. Hij geeft enkele nuttige tips & tricks om zelfs de kleinste buitenruimte om te toveren tot een gelukzalig stukje groen.

Vergeet gedecoreerd, ga voor geconnecteerd

Johan de Temmerman: “De verleiding om zelf aan de slag te gaan met een verloren hoek, onderkomen koertje of troosteloos terras, is natuurlijk groot. Helaas draaien de enthousiaste bedoelingen vaak minder goed uit en kloppen mensen toch nog bij een tuinaannemer aan (lacht). Het is belangrijk dat je naar het grotere geheel kijkt voor een maximale win-win: meer beleving én meer natuurwaarde. Net als binnen, moet je ook buiten naar harmonie en samenhang zoeken zodat alles geconnecteerd is. Wat vrijwel steeds vergeten wordt is het grote belang van de achterwand: het is van het grootste belang dat er achteraan steeds iets boeiend staat, zodat het zicht van binnen naar buiten interessant wordt. Een tuinaannemer kan je inspireren om van de kleinste buitenruimte iets paradijselijks te maken. Durf dus de stap te zetten naar een professional. Gelukkig zien we dat steeds meer mensen afstappen van leeg gedecoreer en voluit kiezen voor contact met de natuur. Vooral bij stadsmensen is er een duidelijke vraag naar groen. Logisch, want de natuur maakt gelukkig. Ook als het weer al eens regent en je binnen zit: het is fijner om naar een fruitboom in bloei te kijken dan naar een vuilbak met pmd-zak erlangs, toch?”

Zoek de hoogte op

“Als je het maximum uit een kleine buitenruimte wilt halen, moet je ook groot durven denken. Vergeet die vele kleine potjes met planten van 20 centimeter hoog… Je komt er niet in 2D, je moet 3D denken, waarbij de hoogte het allerbelangrijkste is. Een tuinaannemer tekent je plan zo uit dat er vanuit elke hoek en elke stand iets te beleven valt. Daarom zal hij ook werken met bomen, struiken en heesters van 1,5 tot 2 meter hoog, waar je pal inkijkt. Volwassen groen is meteen ook een elegante oplossing om privacy te creëren of om bijvoorbeeld een betonnen muur ​ achter te verbergen.

Speel alle groentroeven uit

“Een ingerichte groene buitenruimte kan een wereld van verschil maken. Voor de beleving, sowieso, maar ook om de omgeving af te koelen, het lawaai in de stad te dempen of fijnstof te filteren. Bovendien is het effect van volwassen groen op een kleine buitenruimte spectaculair: als je voldoende volume bladmassa voorziet, kan je de temperatuur met 5 tot 10 graden doen zakken. Dat betekent voor een zuidgerichte koer vaak het verschil tussen ‘veel te heet’ en ‘er plots kunnen leven’. Je mag de impact van groen nooit onderschatten. Als iedereen in Gent – bij een schatting van 100.000 woningen – twee vierkante meter groen zou aanleggen, dan krijgt de stad er instant 20 hectare groen bij: kolossaal. Allemaal stapjes waarmee we een aantal klimaatproblemen tegemoet mee kunnen komen.”

Plan in drie stappen

“Of je nu een tuin hebt van 5.000 m2 of een simpel stadskoertje van 15 m2, de buitenwensen zijn precies dezelfde: kunnen ontspannen, aperitieven met vrienden, een boek lezen, met de kinderen spelen… Daarom is het belangrijk om comfort te bieden. In 99% van alle Vlaamse buitenruimtes vind je wel een wiebelig plastic stoeltje, hier kan je wel even een sms zitten lezen, maar dit is ongeschikt om in het weekend uitgebreid en comfortabel op te vertoeven. Maar voor je nadenkt over comfort, moet je allereerst eventuele problemen oplossen: te heet, een lelijke muur in de buurt, inkijk van omliggende buren… het zijn typische problemen in de stad. Als tuinaannemer los ik die eerst op, dan voorzie ik genoeg comfort en op de ruimte die overblijft, kan je dan groen inzetten. Slim groen, want klimop tegen een muur is misschien wel leuk maar doet verder niks. Een fruitboom daarentegen geeft bloemen in de lente, vruchten in de zomer en een mooie verkleuring in de herfst – bovendien neemt hij weinig vloeroppervlakte in. Dit driestappenplan werkt altijd om op een kleine buitenruimte een grootse natuurbeleving te creëren.”

 

Over tuinaannemer.be

Het Tuinaannemereffect is een campagne van VLAM om de diensten van de tuinaannemer te promoten. Een professionele tuinaannemer weet raad met de talrijke uitdagingen die bij een tuin komen kijken. Bovendien is hij als expert op het gebied van plantenkeuze, watergift en verharding ook de geknipte persoon om advies te geven. Meer info en een overzicht van alle tuinaannemers in je buurt: www.tuinaannemer.be.

Voor meer info

RCA I Yannick Speelmans I yannick.speelmans@rca.be I +32 497 66 08 86 I www.rcapress.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.